Grote pensioenfondsen zijn geen beste beleggers

Grote pensioenfondsen zijn geen beste beleggers

De vijf grootste pensioenfondsen hebben hun rendementen over 2023 bekendgemaakt: van 7,8% tot 9,3%. De persberichten stralen voorzichtig tevredenheid en optimisme uit. Dit terwijl het rendement van een simpele tracker op de wereldaandelenindex ruim 19% was.

De vijf grootste pensioenfondsen hebben hun rendementen over 2023 bekendgemaakt: van 7,8% tot 9,3%. De persberichten stralen voorzichtig tevredenheid en optimisme uit. Dit terwijl het rendement van een simpele tracker op de wereldaandelenindex ruim 19% was. Voor Sijb Bartlema aanleiding om dieper in de rendementsperformance van de grote pensioenfondsen te duiken. Zijn conclusie: pensioenfondsen zijn geen beste beleggers.

De naïeve benchmark

In het verleden heb ik pensioenfondsen al eens uitgedaagd om hun prestaties te vergelijken met wat ik noem een “naïeve benchmark”, een beleggingsportefeuille die ook voor een particuliere belegger bereikbaar is. Die naïeve benchmark bestaat uit 60% aandelen en 40% obligaties, wat de asset allocatie op hoofdlijnen van de vijf fondsen benadert. Voor het aandelenstuk is het rendement in euro's van de MSCI All Country World Index IMI (Investable Markets Index) genomen, de “breedste” wereldwijde aandelenindex. Voor de 40% obligaties gebruik ik het rendement van de toonaangevende Bloomberg Euro Aggregate Bond Index. In beide indexen kan via een indexfonds belegd worden[1]. Vorig jaar was het rendement op deze naïeve benchmark 13,7% versus 8,5% gemiddeld voor de 5 fondsen, de jaren daarvoor waren de verschillen nog groter. Zie tabel 1.

Lees verder >>