Vacatures in Institutioneel Vermogensbeheer
Jeroen Wiercx

Beleggen draait allang niet meer alleen om risico en rendement

Interview met Jeroen Wiercx - Head of Investment Management bij Achmea

‘Beleggen draait allang niet meer alleen om risico en rendement. Het biedt ons de kans een positieve bijdrage te leveren aan een inclusieve samenleving waarin gezondheid, schone energie en natuur bereikbaar zijn voor iedereen. Achmea is daarin heel ambitieus en legt zich stevige meetbare doelstellingen op. Zo willen we onder andere de CO2 voetafdruk van de bedrijven in onze portefeuille in 2040 terug gebracht hebben naar netto 0. Het gat tussen die ambitie en de realiteit willen we snel maar ook op een verantwoorde manier dichten. Daar ligt de uitdaging voor ons team en met name de Investment Manager ESG die we zoeken.

Niet alleen naar onze 10 miljoen verzekerden hebben we de plicht ons in te zetten voor een duurzamere wereld, ook als schade- en zorgverzekeraar is het essentieel dat risico’s verzekerbaar blijven. Iedereen is het er wel over eens dat er een direct verband is tussen extreme weersomstandigheden (zoals de overstromingen afgelopen jaar in Limburg en de recente stormen) en de opwarming van de aarde. Net zoals iedereen begrijpt dat tabak, slechte voeding en beperkte toegang tot medicatie invloed hebben op je individuele gezondheid. Met een scherp Maatschappelijk Verantwoord Beleggingsbeleid willen we dat de goede kant op sturen.’

ESG speerpunt in beleid

Jeroen Wiercx is Head of Investment Management bij Achmea. Als Investment Manager voerde hij jarenlang mandaten uit voor verzekeraars. Nu is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor de beleggingsstrategie van de verzekeringsportefeuilles van Achmea en werken zij voor de uitvoering samen met Achmea Investment Management en externe partijen. ‘Duurzaamheid is voor de hele Achmea organisatie een speerpunt en voor ons team in het bijzonder. Met een belegd vermogen van circa € 44 miljard kunnen we ook echt wel onze stem laten horen. Het aandachtsgebied wordt echter steeds complexer en neemt in scope toe. Daarom investeren we graag in extra menskracht en expertise..

Binnen Achmea lopen op veel terreinen initiatieven op het gebied van ESG die ook coördinatie vragen. Juist vanuit het geformuleerde beleggingsbeleid zijn we goed in staat om ook het risico management, compliance en verslaglegging rondom ESG op één lijn te brengen. Een rol die veel assertiviteit en vernieuwing vraagt en waarvan we graag zien dat de nieuwe Investment Manager ESG die op zich neemt.

De focus binnen Achmea ligt nadrukkelijk op ESG, we ondertekenen vele akkoorden op dit terrein en zijn ons bewust van de risico-rendementsafwegingen die deze principiële keuzes soms met zich meebrengen. Beschik jij over ervaring, en in ieder geval affiniteit, met dit vakgebied en ben je in staat te verbinden en enthousiasmeren, dan kom ik graag met je in contact.

Lees meer over de rol van Investment Manager ESG

Wil je dit interview verder delen?

Geplaatst op 14 maart 2022
Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Investmentcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.