vergrootglas
Vacatures in Institutioneel Vermogensbeheer
Sebastiaan Ranner

Beleggen in infrastructuur en schone energie.

Interview met Sebastiaan Ranner - Senior Fund Manager Private Equity & Infrastructure MN

Hoewel de meeste buitenstaanders beleggen instinctief associëren met aandelen, opties en obligaties, zijn er uiteraard meer beleggingscategorieën. "Ook pensioenfondsen beleggen in die alternatieve categorieën", vertelt Fundmanager Sebastiaan Ranner. "Dat is overigens geen nieuwe ontwikkeling, want het speelt al sinds de jaren tachtig." Maar wat zijn die alternatieve investeringen nu precies? "Je kunt hierbij denken aan beleggingen in private equity, hedge funds, infrastructuur maar ook aan innovatieve beleggingen, bijvoorbeeld in catastrophy bonds, life settlement producten, en zelfs aan bossen."

Om recht te doen aan de breedte en complexiteit van het vakgebied, is er sprake van verregaande specialisatie. "Veel mensen die bij ons beginnen, brengen inhoudelijke expertise en ervaring met zich mee. Maar het komt ook voor dat Analisten naar een rol als Fundmanager doorgroeien."

Sebastiaan houdt zich binnen de afdeling Alternatieve Investeringen met een team bezig met private equity en infrastructuur. "Onder private equity verstaan we investeringen in niet-beursgenoteerde ondernemingen, wereldwijd via deelname aan gespecialiseerde fondsen met een vaste looptijd van gemiddeld 10 tot 15 jaar. De externe managers van deze fondsen worden door ons zorgvuldig geselecteerd en actief gemonitord. Hier gaat een uitgebreid due diligence traject aan vooraf. Daarna worden nauwe contacten met deze managers onderhouden. Ook nemen we vaak als limited partner uit governance-oogpunt plaats in de raad van advies van de fondsen. Stel dat we willen beleggen in middelgrote bedrijven in een bepaalde fase van hun ondernemingscyclus en binnen een specifiek marktsegment en regio, dan trachten we de beste manager te selecteren die daarin is gespecialiseerd. Deze zal vervolgens investeren in een aantal ondernemingen en als eigenaar middels actief management en bedrijfsoptimalisaties meerwaarde creëren. Uiteindelijk worden deze ondernemingen weer verkocht of naar de beurs gebracht."

Beleggen in infrastructuur en schone energie
Sebastiaan’s tweede aandachtsgebied is infrastructurele beleggingen. "Investeringen in bijvoorbeeld tolwegen, gas- en waterbedrijven, gaspijplijnen, havens, vliegvelden, etc. Maar ook bijvoorbeeld beleggingen in schone energie infrastructuur, zoals windmolenparken, zonne-energie en waterkrachtcentrales. Het gaat, kortom, wereldwijd om beleggingen in fysieke infrastructuren. Deze beleggingscategorie is relatief nieuw. Zij past vanwege haar investeringskarakteristieken en lange investeringsduur goed bij de verplichtingen van de pensioenfondsen. Ook op infrastructureel gebied werken we weer met externe managers die de lokale kansen en knelpunten goed kennen. Bovendien bezoeken we als het kan locaties om het plaatselijke management te spreken. Die internationale component is binnen MN overigens niet ongebruikelijk, want we beleggen natuurlijk ook wereldwijd in bijvoorbeeld vastgoed."

Uitdagende werkomgeving
"Onze internationale oriëntatie ervaar ik als aantrekkelijk. Dat geldt ook voor de diversiteit, de verantwoordelijkheid en de scope van de activiteiten. Het is een sterk dynamisch vakgebied waarbij je op hoog niveau opereert als persoonlijk beoordelaar van de managers van miljardenfondsen, maar vaak ook inzoomt op detailniveau, bijvoorbeeld door de ontwikkelingen van de bedrijven in de portefeuille kritisch te belichten en te bespreken. Bovendien word je bij deze investeringen geconfronteerd met complexe commerciële, juridische en fiscale aspecten en is sprake van constante afstemming met interne specialisten. We zijn de front office van de organisatie, dus heb je veel contact met alle stakeholders. Daar komt nog bij dat de werksfeer – zowel binnen de afdeling als binnen MN als geheel – heel prettig is."

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 24-1-2017
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Investmentcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp