vergrootglas
Vacatures in Institutioneel Vermogensbeheer
Ralph Verschuren

Bij Capital Management & Policies schaken we op meerdere borden tegelijk.

Interview met Ralph Verschuren - Funding Specialist AEGON

Kiezen voor inhoud
In de eindfase van mijn studie Econometrie in Tilburg werd ik benaderd door een headhunter. Hij wees me op een vacature bij Aegon, een bedrijf dat ik niet echt kende en associeerde met een stoffig verzekeringsbedrijf. De functieomschrijving van ALM Analist sprak me echter enorm aan. Een verzekeraar heeft een uitgebreide balans, je hebt te maken met onder andere complexe en langdurige verplichtingen. Denk bijvoorbeeld aan pensioenverzekeringen met een gegarandeerd rendement. Daarbij heeft een verzekeraar ook een interessante beleggingsmix. Het werk leek me daardoor inhoudelijk erg interessant. Bijna 3 jaar en net zoveel functies verder weet ik inmiddels zeker dat dit klopt.

Breed ontwikkeld via traineeship
Ik was nog maar net in dienst toen er een nieuw traineeship werd opgezet. Behalve extern werd ook binnen Aegon gezocht naar kandidaten. Hoewel ik het goed naar mijn zin had in mijn functie, greep ik die kans met beide handen aan. Ik heb mezelf in de breedte kunnen ontwikkelen, heb de organisatie beter leren kennen, kon mijn soft skills trainen en uiteindelijk beter bepalen waar mijn interesse ligt en waar ik het best tot mijn recht kom. Na gewerkt te hebben binnen Financieel Risico Management en Pensioen Pricing bleek dat toch bij Capital Management & Policies te zijn.

Innovatieve oplossingen bedenken
Als Funding specialist manage ik enerzijds het financieringsproces om vanuit Aegon hypothecaire leningen te kunnen verstrekken. Anderzijds ben ik betrokken bij meer technische werkzaamheden, zoals waarderingsvraagstukken. Denk aan vragen als ‘Wat is de marktwaarde van een hypothecaire lening?’ Capital Management & Policies is een afdeling met veel diversiteit. Mijn collega’s bestaan uit risicoanalisten die vanuit een actuarisrol kijken naar verzekeringstechnische risico’s en hoe deze risico’s te mitigeren, en ALM analisten die zich bijvoorbeeld bezighouden met de mismatchrisico’s tussen beleggingen en verplichtingen op onze balans. Een mooie eigenschap van Aegon is dat we innovatieve oplossingen bedenken. Stel al onze klanten met een pensioencontract leven langer dan initieel verwacht. Dat is voor die groep klanten natuurlijk goed nieuws, maar beïnvloedt ook de solvabiliteit van Aegon. Je kunt dat risico accepteren maar het ook hedgen/herverzekeren in de markt, waardoor het langlevenrisico uiteindelijk voor een groot deel bij een andere partij komt te liggen. De laatste jaren heeft Aegon Nederland middels transacties het langlevenrisico verkleind. Vooral de manier waarop het risico wordt afgedekt en de grootte van de transacties zijn innovatief te noemen.

Uitdagingen voor de toekomst
Door Solvency II, het nieuwe toetsingskader voor verzekeraars, wordt ons werk nog complexer. Beslissingen die Aegon Nederland neemt om aan deze toetsing te voldoen, hebben ook gevolgen voor andere ‘schaakborden’ zoals Solvency I (het huidige toetsingskader), IFRS (boekhoudkundige standaarden), Rating Agencies en bijvoorbeeld Aegon Group. Dat internationale aspect van ons bedrijf vind ik een pluspunt, net als de zelfstandigheid en vrijheid die je hier krijgt.

Zo veranderde twee jaar geleden een deel van de boekhoudkundige regels, met mogelijke gevolgen voor onze IFRS-balans in de vorm van lagere volatiliteit in de winst- en verliesrekening. Mijn collega en ik zagen hierin een kans voor onze afdeling, zijn ermee naar mijn manager gegaan en hebben het plan vervolgens samen uitgewerkt. Op dit moment is de uitkomst van het plan al meer dan 1,5 jaar van kracht. Inmiddels ben ik begonnen aan de opleiding Charted Financial Analist, die niet in het standaard opleidingsprogramma zat. Wederom een voorbeeld dat als je iets wilt binnen Aegon, er veel mogelijk is als je er zelf energie in steekt.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 20-1-2015
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Investmentcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp