vergrootglas
Vacatures in Institutioneel Vermogensbeheer
Onno Schurer

Collateral Management & Securities Lending als een zelfstandig profit centre.

Interview met Onno Schurer - Hoofd Treasury MN

Pensioenfondsen willen bepaalde risico´s in hun beleggingen afdekken, bijvoorbeeld het valuta en interestrisico. Dit wordt gedaan met behulp van derivaten zoals valuta swaps en interest rate swaps. In de loop der tijd kunnen deze derivaten een grote economische waarde vertegenwoordigen doordat de onderliggende valuta- of rentekoersen veranderen. In geval van faillissement van de tegenpartij zou de waarde van de derivaten niet meer kunnen worden geïnd. Om dit risico af te dekken wisselen partijen in de tussentijd onderpand met elkaar uit in de vorm van cash of staatsobligaties. Collateral Management is er verantwoordelijk voor dat op basis van de waardering van de derivatenportefeuille en de contractuele afspraken met de tegenpartijen voldoende onderpand ontvangen of geleverd kan worden.

´De financiële crisis heeft het collateral proces op scherp gezet. Overheden hebben ingegrepen om de derivatenmarkt transparanter en veiliger te maken. Voor Europa heeft dat geleid tot de invoering van EMIR (European Market Infrastructure Regulation). Regelgeving die o.a. leidt to strengere onderpandeisen. Meer of minder onderpand resulteert in meer of minder kosten. Collateral Management wordt daarmee steeds meer een frontoffice activiteit.´

Onno Schurer Hoofd Treasury bij MN geeft sturing aan het team Collateral Management en Securities Lending. ´Ik zie dit team als een zelfstandig profit centre dat voor onze klanten, een twintigtal pensioenfondsen, de opbrengsten optimaliseert. Dat vraagt een bepaalde vorm van ondernemerschap waarbij je de kansen en bedreigingen van het vakgebied goed bijhoudt. Mooi voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de invoering van EMIR. Formeel zijn wij als pensioenfonds tot augustus 2017 vrijgesteld van central clearing. De wereld om ons heen echter niet. Dus zoekt het team nu al naar de meest handige manier om dit op te pakken. Het voorstel waarmee ze kwamen raakt de processen, systemen, contracten etc. Ik vind het belangrijk dat ze dat als team zelf uitzoeken en met een investeringsvoorstel komen. Sta aan het roer van je eigen verandering. Dat is toch veel leuker dan opgelegd krijgen wat je moet doen.

Natuurlijk bestaat het werk van een Collateral & Security Lending Manager voor een deel uit operationele taken. Dat moet je echter niet doen met oogkleppen op. Zo omarmden wij, op initiatief van het team, in een zeer vroeg stadium het MarginSphere en het TriOptima systeem. Dat is inmiddels de toonaangevende standaard in de markt. Zo zien we het graag!

Ik zoek versterking van het team met een professional die graag de samenwerking zoekt, over de eigen grenzen weet te kijken en altijd op zoek is naar de beste oplossing voor klant en team. De standaard neerzetten is niet voor iedereen weggelegd, maar als dat bij je past, ga ik graag met je in gesprek!

Lees meer over de rol van Collateral & Securities Lending Manager.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 20-10-2015
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Investmentcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp