vergrootglas
Vacatures in Institutioneel Vermogensbeheer
Evertjan Manuels

European Private Placement als alternatief

Interview met Evertjan Manuels - Head of Corporate Fixed Income Origination Rabobank Nederland

Begin maart nam de Europese Centrale Bank het besluit de rente verder te verlagen. Een daling, die gezien de magere dekkingsgraden nog meer druk legt op het realiseren van rendement. Dat is knap lastig in het huidige klimaat van historisch lage rentes. De 'risicoloze' staatsobligatie levert geen interessant rendement meer op: het inkomen dat er op deze effecten te verwachten valt, komt na de inflatiecorrectie in de buurt van de nul. Dat stelt pensioenfondsen en verzekeraars, met hun lange termijn verplichtingen, voor de nodige uitdagingen.

In hun zoektocht naar rendement kunnen Private Placements (lange termijn financieringen van ondernemingen) een goed alternatief zijn, meent Evertjan Manuels, Head Corporate Fixed Income Origination Rabobank Nederland. ‘Private Placements bieden de institutionele belegger het voordeel dat naast het hogere rendement, door de co-financiering met banken risicodeling ontstaat. Deze is zelfs volledig pari passu aangezien bank en belegger dezelfde zekerheden en covenants hebben. Ook worden PPs vaak op de documentatie van de banken gebaseerd. Het gebeurt ook dat de banken en de beleggers in dezelfde documentatie deelnemen. De belegger profiteert verder van de klanten- en krediet-kennis van de begeleidende bank.

Voor ondernemingen is Private Placements een interessant financieringsalternatief omdat hiermee lang lopend kapitaal kan worden aangetrokken in een markt waarin banken vanuit de regelgeving steeds selectiever worden met het verstrekken van leningen. Bovendien, en is met name belangrijk voor de grote familiebedrijven, komen de cijfers niet op straat te liggen bij een private placement.’

Groei
De markt voor Private Placements kent een enorme potentie. In Nederland wordt 80% van de ondernemingen nog door de bank gefinancierd en 20% op een alternatieve manier. In Amerika is dat net andersom. ‘Wij verwachten geen Amerikaanse toestanden maar wel een verschuiving naar een verhouding 50/50. Kijkend naar de Europese markt voor Private Placements, dan kent deze in 2015 een omvang van € 12,8 miljard (146 deals). Ten opzichte van 2014 bijna een verdubbeling. Algemeen wordt aangenomen dat dit getal nog hoger ligt gezien de private nature van de markt waarbij een hoop deals niet publiekelijk bekend gemaakt worden. Deze cijfers zijn ontleend aan de European Private Placement Lague Table van Standard & Poor’s en zijn exclusief de Duitse (Schuldschein) en US Private Placement markt. Als de Schuldschein en de Europese uitgifte in de USPP markt wordt meegenomen dan is de totale Private Placement markt in Europa vorig jaar uitgekomen op € 45 miljard en meer dan 350 issuers (source: S&P).

De European Private Placement markt is interessant voor zowel banken, ondernemingen als institutionele beleggers. Hoe deze markt zich in de komende jaren verder zal ontwikkelen is onderwerp van gesprek tijdens het European Private Debt Forum. Daar worden ook concrete cases besproken en komen onderwerpen aan de orde als regelgeving en prijsstelling. Kortom een uitstekende plek om de kansen die deze markt biedt samen verder te onderzoeken.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 19-4-2016
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Investmentcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp