vergrootglas
Vacatures in Institutioneel Vermogensbeheer
Hans Copini

Het is niet langer vanzelfsprekend dat overheden aan hun verplichtingen voldoen.

Interview met Hans Copini - hoofd Fixed Income MN

MN heeft voor haar klanten ongeveer € 110 miljard vermogen onder beheer. Een belangrijk deel van die portefeuille wordt gebruikt om de uitkeringen aan de deelnemers veilig te stellen. Binnen deze zogenaamde matching portefeuille worden de beleggingen afgestemd op de rente- en inflatieverwachtingen van de verplichtingen. De portefeuille bestaat uit staatsleningen, bedrijfsobligaties en derivaten.

´Ter versterking van ons team zijn we op zoek naar een beleggingsprofessional met ervaring met Europese Staatsleningen. Gezien de omvang van de portefeuille (€ 30 miljard) en het team (3 personen) een positie met invloed en impact. Fundamentele analyse vormt de basis voor de samenstelling van de portefeuille. Een macro economische achtergrond helpt dan bij het analyseren van landen en hun kredietwaardigheid. Mede ingegeven door de crisis varen we daarbij niet blind op het oordeel van rating agencies, maar leggen daar onze eigen bevindingen naast. Naast de landen die vallen binnen de Europese Unie, investeren we ook in de andere ´vergelijkbare´ landen in de wereld, zoals Canada, Australië, Singapore of Noorwegen.

In de afgelopen jaren hebben overheden de recessie bestreden door veel geld te lenen. In 2014 steeg de schuldenberg van de 28 Europese landen met € 533 miljard (4,6%). Als de groei in dit tempo doorzet, is het niet langer vanzelfsprekend dat overheden aan hun verplichtingen kunnen en zullen voldoen. Voor de deelnemers aan onze pensioenfondsen is het dus van wezenlijk belang dat wij de ontwikkelingen in de markt nauwgezet volgen.

Binnen de grenzen van ALM bepaalt het team uiteindelijk zelf de samenstelling van de portefeuille. Dat vereist een ondernemende instelling. Actief beheer en voortdurend op zoek gaan naar nieuwe invalshoeken. De organisatie kent korte lijnen dus in het geval van een nieuw voorstel zit je gelijk met de klant om tafel om dit toe te lichten en te verdedigen. Als portfoliomanager sta je midden in de organisatie. Je hebt niet alleen veel contact met Client Portfoliomanagement maar ook met Risk Management, Settlement, Waardering en IT. Bovendien onderhoud je een uitgebreid netwerk aan contacten met banken en brokers aangezien het team aan- en verkooptransacties zelf uitvoert, zowel obligaties als derivaten.

Wil jij je als beleggingsprofessional je verder ontwikkelen op het terrein van staatsleningen en derivaten en kijk je graag over je eigen scherm heen, dan kom ik graag met je in contact. Lees meer over de rol van Fundmanager Staatsleningen.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 18-5-2015
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Investmentcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp