Vacatures in Institutioneel Vermogensbeheer
Eelco Ubbels

Lower for longer – Hoe creëer je nog rendement?

Interview met Eelco Ubbels - founder Alpha Research

‘Ik zit al 25 jaar in het vak en je kunt er de klok op gelijk zetten; rond de jaarwisseling is men het roerend met elkaar eens: volgend jaar gaat de rente stijgen. Als ik nu de beleggingsstrategen beluister stappen ze van dit vaste stramien af en voorspellen ze een gelijkblijvende of zelfs dalende rente. Wat als dit het perspectief is voor de langere termijn? Wat doet dat met de asset allocatie en het verwachte portefeuille rendement?’

Lower for longer
Eelco Ubbels geeft leiding aan Alpha Research, een onafhankelijk onderzoeksbureau op het terrein van onder andere asset allocatie. ‘Het is een interessante exercitie om naar je beleggingsbeleid te kijken met als uitgangspunt dat de rente voor de lange termijn laag blijft. Wat betekent dit voor de verschillende beleggingscategorieën?

Een verder dalende rente is positief voor de waardeontwikkeling van de obligatieportefeuille. Maar wat nu als de 10-jaars staatsobligatie op 0,2 % blijft hangen? Hoe creëer je dan nog rendement? Bieden in die situatie Emerging Market Debt of High Yield obligaties wellicht een reëel alternatief? Op die vragen gaan we in tijdens het Alpha Research seminar ‘Lower for longer’ op 3 december.

Ook is er aandacht voor de Amerikaanse aandelenmarkt. Volgens velen de duurste aandelen ter wereld. Een structureel lage rente is per definitie goed voor een aandelenmarkt, maar wat als de k/w verhouding al extreem hoog ligt. Is er dan nog rendement te behalen en hoe doe je dat? De Amerikaanse markt links laten liggen in onmogelijk gezien het gewicht er van in vele indexen. Institutionele beleggers hebben steeds meer moeite met passieve strategieën, omreden dat de FAANG aandelen zo nadrukkelijke grote weging hebben. Dan rijst de vraag, hoe ziet een succesvolle  actieve strategie uit?

Visie 2020
Blijft de rente wel zo extreem laag? De laatste maanden lopen de 2 tot 5 jaars Inflatie Swaps weer wat op. Dat impliceert een rentestijging. Het ideaal voor de stabiliteit van ons financieel systeem volgens DNB. Zij streven een inflatie na van 2%. Tegelijkertijd start de ECB echter het quantitative easing programma weer op met in het achterhoofd tevens de verwachting dat landen als Italië en Frankrijk een hogere rente helemaal niet kunnen trekken.

Wat gaat het worden? Tijdens het seminar geeft o.a. Bob Homan toelichting op de visie 2020 van ING. Wil jij als beleggingsprofessional jouw visie op de toekomst aanscherpen, kom dan dinsdag 3 december naar Amsterdam.

Lees meer over het seminar Lower for longer.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 14-11-2019
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Investmentcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956