Vacatures in Institutioneel Vermogensbeheer
Patrick Corveleijn

Opereren in het spanningsveld van ‘het beste willen’

Interview met Patrick Corveleijn - Account Toezichthouder Pensioenfondsen bij DNB

“Ik herinner me nog goed dat ik op mijn eerste werkdag een brief moest schrijven aan de minister over het uitrollen van SEPA* in Nederland. Ik zal het nooit vergeten: J.R.V.A. Dijsselbloem en een licht gevoel van paniek over het vervolg. Naar ik nu weet is dat typerend voor het werken bij DNB. Het zet je meteen op scherp, dwingt je om de samenwerking te zoeken met je collega’s en benadrukt de impact die je hebt op onze samenleving. Vele jaren later motiveert me dat nog steeds, dat je vanuit je rol bijdraagt aan de toekomst van het land.”

Patrick Corveleijn maakte 10 jaar geleden de overstap van KPMG naar DNB. In eerste instantie om de overgang van ons Nederlandse girale betaalsysteem naar het Single Euro Payments Area (SEPA) te begeleiden en nu sinds een aantal jaren als Account Toezichthouder Pensioenfondsen. “Het belegde vermogen van de ongeveer 190 Nederlandse pensioenfondsen bedraagt circa € 1.700 miljard en is bedoeld voor de oudedagsvoorziening van ruim 5,9 miljoen deelnemers, 3,5 miljoen gepensioneerden en 9,7 miljoen gewezen deelnemers. Die omvang benadrukt het belang van ons werk, want gaat het mis, dan kan dat een ontwrichtend effect hebben op onze samenleving.

Je moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat hackers een fonds gijzelen en er geen aanvullend pensioen kan worden uitgekeerd, of dat door een beleggingsbeleid dat niet bij de karakteristieken van een fonds past, de pensioenen moeten worden gekort. Als Toezichthouder kijk ik mee over de schouders van de bestuurders en houd hen scherp op de risico’s.”

Nieuwe pensioenakkoord

“We staan aan de vooravond van de transitie naar een nieuw pensioenstelsel. Een dynamische en wellicht ook hectische periode voor zowel de fondsen als voor DNB. Keuzes moeten worden gemaakt, projecten opgestart en dat terwijl de wetgeving nog niet definitief is. Dat brengt veel onzekerheden en discussie met zich mee. En hoewel ik ervan overtuigd ben dat alle partijen het beste voor hebben met hun deelnemers, bestaan er nogal afwijkende meningen over ‘het beste’. Wij krijgen te maken met allerlei stakeholders met verschillende belangen en proberen, vanuit onze rol en taak als toezichthouder, sturing te geven aan de transitie. Intern vraagt dat om veel overleg, samen bepalen hoe wetgeving geïnterpreteerd moet worden naar de dagelijkse (risk)praktijk van een pensioenfonds. Extern probeer ik dat beleid zo transparant mogelijk uit te leggen. Voor alle partijen een boeiende, uitdagende en complexe periode, waarbij we toezien dat tijdens de verbouwing de risico’s van zowel het oude als het nieuwe systeem beheersbaar blijven.”

Duurzaamheid

“Persoonlijk voel ik mij erg aangetrokken door het thema duurzaamheid. En het is geweldig om te ervaren welke impact DNB op dit onderwerp kan hebben. In 2016 heb ik onderzoek gedaan naar de status van duurzaam beleggen onder Nederlandse Pensioenfondsen. Dat heeft er onder andere mede toe geleid dat het thema in onze toezichtagenda is opgenomen en dat stimuleert de ontwikkeling van duurzaam beleggen weer waardoor  de sector nu koplopers kent die een voorbeeld zijn voor velen. Ik vind het mooi om te zien dat fondsen de aan hen toevertrouwde € 1.700 miljard steeds effectiever laten werken voor een duurzamere  wereld.”

Is het accounttoezicht op pensioenfondsen ook iets voor jou? Dan komen we graag met je in contact. Met jouw kennis van de pensioensector kun je hier het verschil maken in de maatschappij en bijdragen aan een gezonde en betrouwbare sector.

* SEPA is het initiatief van de EU en gezamenlijk Europese banken tot harmonisatie van het euro betalingsverkeer binnen Europa

 Lees meer over de rol van Toezichthouder Pensioenfondsen

 

Wil je dit interview verder delen?

Geplaatst op 07 juli 2022
Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Investmentcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.