vergrootglas
Vacatures in Institutioneel Vermogensbeheer
Erik Bakker

Zoektocht naar rendement in illiquiditeit

Interview met Erik Bakker - managing partner van OHV

Institutionele beleggers kampen met het probleem dat hun aanvangsrendement op vastrentende waarden zo laag is. Tot op heden is dat geen belemmering gebleken voor mooie beleggingsresultaten. Immers zowel het renteniveau als de kredietopslagen blijven dalen. Zeker met het opkoopprogramma van de ECB verwacht men dat hier de komende maanden geen verandering in zal komen. Echter insitutionele beleggers kampen ook met verplichtingen die ze hebben over enkele tientallen jaren. Verzekeraars verkopen producten met enkele procenten rendement en pensioenfondsen zullen een inflatiebescherming aan de gepensioneerden moeten opleveren. Met de huidige rentestanden die vaak al onder nul of onder één procent liggen gaat dat niet lukken.

Meer rendement maak je door meer risico op te zoeken of door illiquide beleggingen te kopen. Meer risico wordt tegenwoordig door toezichthouders afgestraft in de vorm van hogere kapitaaleisen voor institutionele beleggers. Dan blijven illiquide beleggingen over. Door de illiquiditeit ontvangt een belegger een extra opslag bovenop vergelijkbare titels die wel verhandelbaar zijn. Aangezien deze type beleggers toch lange termijn verplichtingen hebben is het voor hen opportuun deze illiquiditeitspremie op te strijken.

Er zijn diverse vormen van illiquide beleggingen voorradig om in te stappen. Een leningsvorm die illiquide is met een hogere rendement zijn hypotheken op woonhuizen. Een belegger krijgt bovendien zoals  een dubbele bescherming op zijn lening, namelijk die van de debiteur en die van het onderpand.

Een van de meest populaire vormen van leningen waarin institutionele belegegrs momenteel beleggen zijn onderhandse leningen. De debiteuren op deze leningen zijn instellingen met een staatsgarantie of een impliciete staatsgarantie, zoals gemeenten, ziekenhuizen en woningbouwverenigingen. Deze leningen worden door de kopers vergeleken met staatsleningen en bieden een extra rendement van 0.5%. Niet slecht als je toch een buy en hold portfolio hebt.

Een andere categorie zijn beleggingen in vastgoed, waarbij bijvoorbeeld zorgvastgoed een categorie is met een lange termijn karakter waarbij de kasstromen bestaan uit huur en aflossing. De huur kent uiteraard een inflatiecomponent. Rendementen van tussen de 6 en 7 procent zijn hier mogelijk, hoewel een deel van het rendement behaald moet worden uit de verkoop van het object.

Interesse in een loopbaan bij OHV, lees meer over de rol van Broker Public Sector & Municipalities.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 22-4-2015
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Investmentcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp