vergrootglas
Vacatures in Institutioneel Vermogensbeheer

De doorzakconstructie

Bron: artikel Koen Reijnders en Rob van Heesch, Zanders - 30 april 2019

Een groot aantal instellingen in de publieke sector beschikt over een portefeuille met derivaten waarin vooral renteswaps voorkomen. Deze renteswaps zijn veelal in het verleden aangeschaft, om renterisico’s af te dekken, maar worden nu vaak als onwenselijk ervaren. Wat ook de aanleiding was, veel instellingen zouden graag verlost zijn van deze swapportefeuille. In dit artikel gaan we in op een van de instrumenten die daaraan een bijdrage kan leveren: de ’doorzak‘.

De doorzak
Bij een doorzak wordt de renteswap geïntegreerd in een vastrentende lening, waarmee de renteswap als zodanig uit de portefeuille van de instelling verdwijnt. Maar hoe gaat dit in zijn werk?
In eerste instantie beschikt de instelling over de combinatie van een renteswap en een roll-over-lening. Een roll-over-lening is een lening waarover een variabele rente en een opslag betaald wordt. Deze variabele rente geeft onzekerheid over de te betalen rente, ook wel een renterisico genoemd. Dit renterisico wordt afgedekt door het afsluiten van een renteswap waarbij de instelling een vaste rente betaalt en variabele rente ontvangt. Netto bestaan de rentekosten van de instelling hierdoor nog uit de vaste rente plus de opslag over de roll-over-lening.

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Investmentcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp