vergrootglas
Vacatures in Institutioneel Vermogensbeheer

De E, S en de G in de beleggingspraktijk

Bron: Alpha Research - 23 mei 2018

Verslag ESG Seminar 15/16 mei 2018
- fotografie Simon Knappstein

Een duurzame portefeuille staat hoog op de agenda bij beleggers. Maar hoe de aspecten van ESG (Environmental, Social en Governance)  te implementeren? Onder de titel ‘waardecreatie met impact’ organiseerde Alpha Research vorige week in Amsterdam en Brussel een seminar over hoe een goede ESG-balans in een beleggingsportefeuille kan worden bereikt. Drie aanbieders van beleggingsfondsen en een groot Nederlands pensioenfonds presenteerden hun aanpak bij duurzaam beleggen. De sprekers waren Hans Stegeman van Triodos, Simon Bond van Columbia Threadneedle en Harry Boyle van Impax.

Trends

Voorafgaand aan de vier presentaties gaf Robert Klijn, oprichter van en eigenaar van Fair Impact, een overzicht van de laatste ESG-ontwikkelingen. “ESG beleggen is geen niche meer, het is zonder meer mainstream” , was de duidelijke boodschap van Robert. De samenleving raakt doordrongen van de noodzaak ervan. “Neem de huidige trend bij jongeren, een carrière bij Shell of Unilever is niet langer het streven, men gaat liever werken voor een bedrijf dat doelbewust kiest voor een gezondere en betere samenleving”.  Ook ‘true pricing’  is een belangrijke ontwikkeling. Hierbij wordt verder gekeken dan alleen het toepassen van EGS-principes. De producten van een bedrijf worden op de ESG-weegschaal gelegd. Wat voor gevolgen hebben bepaalde voedingsproducten op de gezondheid, ook al worden ze duurzaam geproduceerd? De uitkomst kan zijn dan een op het oog duurzaam product per saldo veel kosten (bij voorbeeld gezondheidszorg) met zich mee brengt. Of andersom: producten die niet persé duurzaam worden geproduceerd, kunnen toch een belangrijk positief effect op het leefklimaat hebben. “Uiteindelijk willen we wereldwijd meer transparantie, en dat kan niet zonder ESG-beleid”, aldus Robert Klijn.

Environment

Harry Boyle is portefeuillespecialist bij Impax AM, een onderdeel van  BNP Paribas AM.  Impax wil een goed beleggingsrendement koppelen aan de doelstelling van een duurzame wereld. Anders gezegd: hoe past de ‘E’ van ESG in de aandelenselectie in het Parvest Climate Fund? “Cruciaal is om alle elementen bij een impact-meting te betrekken. Het toepassen van isolatiemateriaal leidt bijvoorbeeld tot een lagere CO2-uitstoot, maar de productie ervan kan het positieve effect teniet doen” .  Het totale effect, daar gaat het om.  Een ander voorbeeld is de ‘aquaculture’, duurzame zalmkweek omdat de productie van zalm de natuur veel minder belast dan het houden van runderen voor het vlees. “Binnen de zalmkweek, gaan we dan ook op zoek naar de meest duurzame, en niet naar kwekers die zich uitsluitend laten leiden kostenefficiency. De Noorse zalm wint het dan duidelijk van de goedkope zalm uit Chili”, aldus Boyle. 

Social bonds

De S van ESG werd toegelicht door Simon Bond, directeur duurzaam beleggen bij Columbia Threadneedle.  Bond, een ervaren obligatiebelegger, is specialist in social bonds. Uitgevers van deze obligatiecategorie zijn vaak gemeentes, NGO's, of ziekenhuizen, maar ook beursgenoteerde ondernemingen kunnen social bonds uitgeven. “Het is uiteindelijk een kwestie van  ‘follow the money’: waaraan wordt het geld besteed? Elke obligatie kan in principe een social bond zijn als het de samenleving ten goede komt. Het criterium duiden we aan met ‘sociale alpha’ ”.  Naast dit basiscriterium hanteert Bond overigens strikt de criteria van een traditionele obligatiebelegger: liquiditeit en rendement versus risico. De portefeuille van zijn Threadneedle European Social Bond Fund vergelijkt hij dan ook met de gebruikelijke indices. “Financieel en sociaal rendement moeten hand in hand gaan”.

Governance

Hans Stegeman, hoofd beleggingsstrategie en research bij Triodos Investment Management, nam in zijn presentatie de ‘G’ van governance als uitgangspunt. Hoe kan een belegger bijdragen aan de verbetering van de governance van bedrijven? Centraal staat ‘engagement’. Hiermee wil Triodos IM  positieve veranderingen voor de lange termijn bewerkstelligen . “Voor elk bedrijf waarmee we in gesprek willen gaan, maken we een engagementplan. Onze vragen moeten bedrijven stimuleren om tot actie over te gaan”, zo legde Hans Stegeman uit. Zo had Triodos in 2017 met 270 bedrijven contact. Hij illustreerde deze werkwijze met twee voorbeelden: de Deense windmolenproducent Vestas en Carrefour.  Vestas gebruikte mineralen uit conflictgebieden. Uiteindelijk is men deze uit hun productieketen gaan weren. De Franse supermarkt Carrefour spraken we aan op het welzijn van dieren. Brieven en gesprekken leidden tot een beleid, concrete stappen en het voornemen om op zoek te gaan naar alternatieven voor vleesproducten.

ESG debat

Zowel in Amsterdam als Brussel  werden de seminars van Alpha Research afgesloten met een debat. Een vijftal stellingen werden aan het publiek en aan de sprekers voorgelegd. Het publiek kon zijn mening geven door via de eigen mobiele telefoon op een website. Wat volgde was een geanimeerd debat met, vooral in Amsterdam, veel input van het publiek.  De vijf vragen waren:

  • Kan je ESG ook passief invullen?  De meerderheid bleek een voorkeur te hebben voor een actief beleid.
  • Wat is de juiste benchmark voor een ESG-fonds? Hier bleven de meningen bleven verdeeld.
  • Wat is belangrijker is: uitsluiten of in gesprek gaan met het management van een bedrijf over hun beleid (‘engagen’) ? Zowel voor als na de discussie was 90% van de aanwezigen voorstander van ‘engagen’.
  • Engagement: zelf doen of uitsluiten? Een duidelijke meerderheid was voorstander van het zelf met bedrijven het gesprek aangaan.
  • Is meer standaardisatienodig? Na een levendige discussie onder de panelleden bleken ook de meningen in het publiek verdeeld te zijn over dit onderwerp

Eelco Ubbels, directeur van Alpha Research, na afloop:  "De opzet was om ESG in al zijn facetten te laten zien. De levendige discussies tijdens het debat, en de reacties na afloop, geven mij de indruk dat deze opzet prima is geslaagd".

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Argonweg 14
1362 AA Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Investmentcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp