vergrootglas
Vacatures in Institutioneel Vermogensbeheer

Pensioenfondsen in illiquide markten

Bron: Artikel Cees Harm van den Berg, Sr. Investment Consultant WTW op PBM - 05 juni 2019

We schrijven 4 september 2014 te Frankfurt am Main, Duitsland. President van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi geeft een persconferentie na afloop van de vergadering van de Raad van Bestuur van de ECB. Tijdens die persconferentie wordt duidelijk dat de ECB niet alleen de belangrijkste rentetarieven verlaagt naar nieuwe, historisch lage niveaus, maar ook start met het opkopen van asset-backed securities onder het ABS-opkoopprogramma. Hiermee geeft de ECB het startschot voor een, wat later blijkt, veel breder opkoopprogramma met onder andere euro-staatsobligaties en investment grade bedrijfsobligaties.

Met het opkoopprogramma en dan vooral het opkopen van bedrijfsobligaties drukt de ECB een belangrijke stempel op de financiële markten in de eurozone. Zo staan sinds de introductie van het opkoopprogramma, en in combinatie met de zeer lage rentes, de liquiditeit en het verwachte rendement van liquide obligaties fors onder druk. Tegelijkertijd veroorzaakte Europese regelgeving voor banken en verzekeraars dat de traditionele geldverstrekkers genoodzaakt waren om zich op delen van de financieringsmarkt terug te trekken. Hierdoor ontstond een gat in de financieringsbehoefte van zowel consumenten, bedrijven als ook lagere overheden. Door dit gebrek aan aanbod nam de vergoeding en daarmee het verwacht rendement op illiquide obligaties juist toe. Deze ontwikkelingen waren voor veel institutionele beleggers het teken om de zoektocht naar aantrekkelijke rendementen uit te breiden naar de onbekende en illiquide hoeken van de financiële markten. 

Lees verder >>

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Investmentcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp